niedziela, 2 października 2016

Jabłka w innym wydaniu

Dziś jabłecznik w innym wydaniu, na kruchym cieście i z bezą. Przepis:


Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 kostki margaryny

  • 1 łyżka cukru

 
Potrzebne jeszcze:

  • marmolada z jabłek

  • 2 kwaśne jabłka
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, margarynę i cukier zagnieć. Wstaw do zamrażarki na 15-20 minut. Z białek ubij sztywną piane i dalej ubijając wsyp pół szklanki cukru, ubijaj do momentu kiedy cukier będzie niewyczuwalny.
Wyłóż lub wysmaruj formę do pieczenia.
Na spód kruche ciasto.
Na nie marmolada z jabłek i dwa pokrojone jabłka.
Na jabłkach rozsmaruj piane z białek.

Pieczemy w 160 stopniach około 60 minut.
I gotowe. Smacznego :)
Jeśli wypróbowałaś mój przepis koniecznie daj mi znać :)



 
 
 


2 komentarze: