Dziś robiłam mini ptysie.
Ciasto:
1szklanka wody1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka
Krem:
1 śmietana 30% 250-300ml2 łyżeczki żelatyny
również można użyć np. gotowego kremu do karpatki bez gotowania
Wodę zagotowujemy z margaryną.
Do wrzącego płynu wsypujemy od razu szklankę mąki i mocno mieszamy aż uzyskamy jednolita konsystencje.
Odstawiamy do wystudzenia.
W czasie gdy masa nam stygnie możemy ubić śmietanę, dodać przestudzoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, czy krem karpatka i odstawić do lodówki do stężenia.
Kiedy ciasto wystygnie wbijamy jajka, po jednym i miksujemy .
Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na przygotowaną blachę wyłożoną papierem. Pamiętaj żeby między ptysiami było ze 3 cm odległości bo dość mocno urosną.
Do pieca na 200 stopni 15-20 minut( jeśli będziesz napełniać rękawem tyle wystarczy bo nawet jeśli trochę opadną to podniosą się od kremu, jeśli będziesz przecinać to zmniejsz temp. do 150 stopni i podsusz jeszcze 10 minut).
Upieczone odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Wypełnij kremem lub śmietaną.
Gotowe.
Posypać cukrem pudrem ale przed samym podaniem bo się rozpuszcza.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz